Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, yangın sonrası çalışmalarını 2024 yılı sonuna kadar tamamlamayı planlıyor.
Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, Çanakkale’de 16 Temmuz ve 22 Ağustos tarihlerinde meydana gelen orman yangınlarının ardından sahadaki çalışmaları 2024 yılı sonuna kadar tamamlamayı planladıklarını, 1 milyon 500 bin fidan dikeceklerini söyledi. alan.
Orman Bölge Müdürlüğü’nün Dardanos Kampüsü’nde düzenlediği basın toplantısında Enver Demirci, il genelinde yaşanan orman yangınları sonrası yapılan çalışmaları anlattı.
Bölgedeki ilk büyük yangının 16 Temmuz’da çıktığını ve 2 bin 840 hektarlık alanın yandığını hatırlatan Demirci, kuvvetli rüzgar, nem oranının düşük olması ve yerleşim yerlerine yakınlık nedeniyle o yangında ciddi sorunlar yaşandığını belirtti.
Çanakkale’nin Damyeri mevkisinde 22 Ağustos’ta başlayan yangının kenti tehdit ettiğini hatırlatan Demirci, söz konusu yangında herhangi bir can kaybının yaşanmadığını hatırlattı.
Demirci, her iki yangında da 3 bin 890 hektar alanın zarar gördüğünü, bu konuyla ilgili tespit çalışmalarına başladıklarını belirtti.
“Vatandaşlarımızın kayıplarını en kısa sürede telafi edeceğiz”
Yangının ardından yürütülen çalışmalara değinen Demirci, şöyle devam etti:
“Orman köylerinde hayvanlara ve arıcılara zarar veriliyordu. Bununla ilgili bir çalışma başlattık. Orman köyünde yaşayan ve köy nüfusuna kayıtlı olup bunu hak edenler tespit edildi. 1 milyon 415 kayıp yaşandı. 14 büyükbaş, 106 küçükbaş hayvan ve 160 arı kovanı için bin 700 lira. “Hibe olarak, yaralanan vatandaşlarımıza en kısa sürede tazminatlarını ödeyeceğiz. Onay aşamasındadır.”
Enver Demirci, yangının ardından sahada her türlü önlemi aldıklarını, ekiplerin güvenlik sistemiyle alanlarda denetim yaptığını belirtti.
Kızılkeçili ve Damyeri yangınlarının ardından toplam 60 km yeni yol yaptıklarını belirten Demirci, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Yerde 5 dozer ve 5 ekskavatör çalışıyor. Yangında zarar gören ağaçların tespiti için 14 mühendis, 20 koruma görevlisi ve 65 işçiyle sahada çalışmalar devam ediyor. Yanan ağaçları alandan uzaklaştırarak arazi hazırlıklarına başlayacağız. İlk fidanımızı 11 Kasım’da dikmeye başlayacağız. Tüm alandaki çalışmaları 2024 yılı sonuna kadar tamamlamayı planlıyoruz. Yanan alanların 731 hektarını doğal yollarla ağaçlandırıp 25 bin kilogram tohum ekeceğiz. 2 bin 964 hektar alanda ormanlarımızın yapay tekniklerle gençleştirilmesi. 1 milyon 500 bin fidan dikeceğiz. 195 hektar alan korunup, korumaya bırakılacak.”
40 bin hektar alanda YARDOP çalışmalarına başlandı
Demirci, 195 hektarlık alanın taşlık ve kayalık olması nedeniyle korumaya bırakılacağını, doğal yöntemlerle yeniden ormana dönüştürülmesi için her türlü teknik müdahaleyi yapacaklarını belirtti.
Bölgede yanan tarım arazilerinin bulunduğunu hatırlatan Demirci, şöyle konuştu:
“Bu alanın dışında yanma potansiyeli olan alanlar vardı. 40 bin hektarlık bu alanda bölgemizin 12 orman mühendisi arkadaşımız Yangına Dayanıklı Orman Tesisi Projesi (YARDOP) çalışmasına başladı. Köylerin çevresinde koruma bandı oluşturulması Özellikle yerleşim yerlerinde daha ciddi sorunların yaşanmaması için yapraklı çeşitler dikilerek köylerimizin yangına karşı daha korunaklı hale getirilmesi amacıyla proje çalışmalarına başlandı. Ağaçlandırma çalışmaları sonucunda bu projeyi de tamamlamış olacağız.”
Çanakkale Orman Bölge Müdürü Demirci, 2023 yılında il genelinde 114 orman yangını çıktığını ve 4 bin 260 hektar alanın zarar gördüğünü sözlerine ekledi.