KOSGEB Yalın Dönüşüm Desteği Devreye Alındı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme Yönetimi Başkanlığı (KOSGEB) iş birliğiyle geliştirilen ‘KOSGEB Yalın Dönüşüm Desteği’nin hayata geçirildiğini duyurdu.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü ve KOSGEB iş birliğinde geliştirilen ‘KOSGEB Yalın Dönüşüm Desteği’, imalat sanayinde yalın dönüşüm ile verimlilik artışına katkı sağlamak amacıyla hayata geçirildi. ‘KOSGEB Yalın Dönüşüm Desteği’ hakkında bilgi vermek ve model fabrikalarda yürütülen yalın dönüşüm uygulamalarını tanıtmak amacıyla 26 ilde toplam 30 adet ‘KOSGEB Yalın Dönüşüm Desteği ve Model Fabrika Uygulamaları Bilgilendirme Toplantısı’ düzenlenecek. 8 Ağustos’ta Konya ve Karaman’da, 10 Ağustos’ta Kayseri’de, 14 Ağustos’ta Ankara’da ve 17 Ağustos’ta İstanbul’da yapılacak toplantılar, takvimler belirlendikçe açıklanacak.
BİLGİLENDİRME YAPILACAK Başta imalat işletmeleri olmak üzere herkesin katılımına açık olan bilgilendirme toplantıları, açılış konuşmalarıyla başlayacak ve model fabrikalarda yalın dönüşüm uygulamaları hakkında bilgilendirmelerle devam edecek. Toplantıların ikinci bölümünde ‘Yalın Dönüşüm Eki ve KOBİ Bilgi Sistemi’nin sunumu KOSGEB uzmanları tarafından yapılacak ve destek programı ile ilgili sorular yanıtlanacak. KOSGEB İş Geliştirme Destek Programı kapsamında tanımlanan destekler ile yalın dönüşüm danışmanlarından veya model fabrikalardan hizmet alan KOBİ’lere destek verilecek. İki fazda hayata geçirilen ‘KOSGEB Yalın Dönüşüm Desteği’ kapsamında ‘Yalın Olgunluk Değerlendirme Analiz Hizmeti’ model fabrika veya yalın dönüşüm danışmanı tarafından, ‘Model Fabrika Eğitim-Danışmanlık Hizmeti’ ve ‘Model Fabrika Öğren-Dönüş Hizmeti’ verilecek. Program Hizmeti’ model fabrikalar tarafından sağlanacaktır. .DESTEK ORANLARI Hizmet türleri bazında taban oran ve üst limitler aşağıdaki gibidir:
‘Yalın Olgunluk Değerlendirme Analiz Hizmeti’ için takviye oranı yüzde 100, takviye üst sınırı ise 10 bin lira. ‘Model Fabrika Eğitim-Danışmanlık Hizmeti’ için takviye oranı yüzde 80, takviye üst sınırı ise 70 bin lira. ‘Model Fabrika Öğren-İade Programı Hizmeti’ taban oranı yüzde 80, pekiştirmenin üst sınırı ise 150 bin lira. Destek programı süresince desteğin toplam üst limiti 200 bin liradır.